Среща-дискусия “Езикът на омразата в публичната среда”

yourvoice

yourvoiceНа 18.03.2016г. (Петък) от 11:00ч. в „Икономическа библиотека” Пловдив, ул. 11-ти Август 1 (до Градска художествена галерия) ще се проведе среща-дискусия с тема „Езикът на омразата в публичната среда”.

Дискусията е част от дейностите по проект „От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България”, чиято основна цел е да се помогне за ограничаването на разпространението на словото на омразата в публичното пространство. Екипът работи за създаването и развитието на устойчив механизъм за комуникация между институции, медии, граждани и граждански организации, като по този начин се дава основа на широка коалиция „АнтиОмраза”. В рамките на проекта ще бъдат разработени инструменти за реакция и контрол.

Езикът на омразата е широко разпространено явление в българския обществен живот. Данните сочат, че близо половината от българските граждани са се сблъсквали със слово на омразата. Обект на езика на омразата са представители на различни социални и етнически групи от български граждани. Все по-често ставаме свидетели на ескалация на омразата и от слово на омразата се преминава към насилие от омраза. И въпреки това, голяма част от обществото не знае, че използването на език на омразата е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Дискусията се организира от Фондация „Център за модернизиране на политики” и Фондация „Медийна демокрация”, в партньорство с Фондация Бауерзакс. Тя е част от дейностите по проект  „От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България”, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“

Повече за проекта може да научите на http://antihate.europe.bg/

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>